Elin

Vill du ha en platt mage?

Hur många av er svarade precis ja på den frågan? 

Den här hetsen som ligger i luften på sociala medier är skrämmande. Varför är det så viktigt att anpassa sig efter samhället? Varför ska man alltid vända kappan efter vinden för att passa in? Jag förstår inte grejen. Unga tjejer skriver till mig och frågar hur de ska få bort fettet från sin elvaåriga mage eller hur de ska göra för att få ett mellanrum mellan benen. Förstår ni hur hemskt det är? När jag var elva år gungade jag fortfarande, jag åkte rutschkana i lekparken och ritade hästar med tuschpennor. Jag fikade med bullar och mjölk, lekte med mina vänner och skrattade. Jag hade knappt en telefon och timmarna framför datorn spenderades åt att spela Bubble Trouble eller rita i paint. Jag mådde bra och var glad att jag fått en fungerande kropp.

I dagens samhälle är det okej att inte äta något, det är okej att spendera mer timmar på gymmet än hemma, det är okej för det är så man ”ska vara”. Hur kan det vara så? Hur kan en värld vara så utseendefixerad och göra 90% av befolkningen blinda för vad som egentligen är hälsa. Jag ser bilder på instagram på lite salladsblad och skinkskivor med taggarna #Fitness och #Health. Jag skulle inte påstå att detta var varken eller. Fitness för mig är tävlingarna man ställer upp i och hälsa för mig är att må bra. Nu kan ni säga vad ni vill, men lite sallad och skinka mår man inte bra av. Vi blir så blinda och provocerade av vad andra äter, hur andra tränar och hur andra människor ser ut. Vad som egentligen spelar roll, och alltid gjort, är hur du mår. Inifrån och ut.

Kondition och crunches är något som finns med på schemat varje dag. Gärna 10 mil intervaller och 100 crunches x 10. Jag överdriver, men jag hoppas ni förstår. Det är varken hälsosamt för kroppen eller psyket och det kommer inte leda någonvart. Att träna mage så intensivt kan dessutom vara farligt. Hur vet du om du tränar rätt? Jag gjorde inte det, även om jag inte tränade mage frenetiskt. Detta kan utvecklas till något så allvarligt att du kan behöva operera (Separerade Magmuskler). Varför ska vi bry oss om hur andra lever när vi alla är olika och har olika förutsättningar samt mål? Förstår ni då hur fel det kan bli? Förstår ni hur mycket samhället har utvecklas på gott och ont? Förstår ni hur farligt det kan vara att experimentera med kroppen utan att veta vad man gör? Förstår ni? Jag hoppas verkligen det.

Jag frågar dig igen: Vill du ha en platt mage?

Postat detta inlägg flera gånger, men det är så himla viktigt.

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas