Elin

Jag fick en fråga

I naturkunskapen som jag precis läst klart fick jag för ett par veckor sedan en fråga. En fråga som jag under flera år känt mig väldigt kluven inom. En fråga jag faktiskt inte har något bra svar på. En fråga som berör mig.

Frågan lyder: Vad tycker du om djurförsök? Är det någon skillnad om det är en daggmask eller en apa? Var går gränsen?

Detta är en fråga som jag sedan första året på gymnasiet funderat på, alltså i nästan åtta år. Jag har fortfarande inte kommit fram till någonting. Jag vet ju vad jag tycker, men jag vet inte varför. Hur. 

Jag tycker att oavsett storlek har alla varelser på jorden lika stor rätt att få leva och må bra. Det spelar ingen roll om det är en mus, daggmask, elefant eller människa. Varenda levande varelse fick liv av en anledning. Det finns en mening. Därför tycker jag egentligen inte att det är okej med djurförsök på något djur över huvud taget. Det som däremot gör mig kluven i denna fråga är att jag vet att forskning för att framställa läkemedel behövs. Jag vet inte hur bra forskningen är idag men jag antar att djurförsök är en viktig del i utvecklingen av läkemedel mot allvarliga sjukdomar, som det ännu inte finns något botemedel mot.

Jag kanske är egoistisk men jag vill inte hamna i någon fruktansvärd sjukdom som det inte finns något botemedel till. Det vill jag inte. Jag vill kunna bli frisk om jag blir sjuk, jag vill kunna leva. Nu kanske detta är den grövsta formen av dubbelmoral. Jag vet, det är därför jag är kluven. Dessutom så skulle jag inte vilja påstå att jag är så hemskt insatt..

Jag måste avsluta med att säga att jag älskar djur och skulle vilja kalla mig själv en djurvän. Men jag äter kött. Jag tycker att man kan vara djurvän trots att man äter kött. Jag har blivit utskälld för detta men som sagt är det min åsikt. Den är inte fel och inte heller någonting jag ska få påhopp för.

Nu skulle jag vilja veta hur ni ställer er inför en sådan fråga? Vad tycker ni? Åsikter om detta?
Det som gör dessa frågor intressanta är att det inte finns något rätt eller fel.

Snälla, inga hatiska kommentarer. Det är min åsikt och så jag tycker. Jag kommer inte hata på era åsikter.

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas