Elin

Kategori: Träning

Träning

Då jag inte mått så himla bra tidigare så har jag inte kunnat göra mer än nödvändigt. Det nödvändiga har varit promenader till och från tåget, annars har jag nästan bara varit i horisontalt läge då jag inte sprungit till toaletten. Nu är det bättre. Inte bra, men bättre. Därför passade jag idag på med lite träning. Körde balans och aktivering av de inre magmusklerna med hjälp av en pilatesboll. Det var skönt att få lite aktivering. Måste även börja köra ben mer inför skidresan och rygg/axlar för att kompensera den kommande framtyngden. Men ett steg i taget. =)

Bild från film, därför inte så himla rolig men bättre än ingen...

Kul att träna

Nu är vi hemma efter veckans storhandling. Slutliga summan landade på under 900 kronor. Jag blev chockad. Då vi nästan alltid handlar för nästan 1500 kronor per vecka så blev jag glatt överraskad. Till middag serverades en riktigt god kycklinggryda med bara färska örter, vitlök och sambal oelek. Mycket gott. Nu hamnade jag i soffan framför Halv åtta hos mig och kollar runt på gamla videos. Hittade denna:

Såhär kul har jag och min fästman varje gång vi tränar. Flummar runt och håller på. Men det sägs ju att ett gott skratt förlänger livet. =)

Hoppas ni haft en fin måndag och start på veckan. Kram!

Träningsrutiner

Nu, äntligen, är jobbsituationen förbättrad samt att jag har mitt sista prov idag. Därför har jag sagt i någon månad nu att idag är dagen då jag börjar igen. Jag har inte klarat av det förut med både jobb och studier på sammanlagt 200%... Ja, ni hör ju själva. Jag trodde jag varit stressad förut men efter att känna på den "riktiga" stressen fick mig att inse att vad jag trodde var stress inte ens är i närheten av den "riktiga" stressen.

Nåväl. Dagen idag startades med yoghurt, hemmagjord müsli, knäckemackor och äppeljuice (som jag för övrigt fått värsta cravingen på). Jag smälte maten och ställde mig sedan på vår crosstrainer. Körde lugn kondition. Nu har jag ängnat senaste timmen åt rörlighetsövningar för nacke, axlar, bröst och hela ryggen. Känns så skönt nu, ingen smärta och känner mig avslappnad i de områdena. Igår hade jag väldigt ont efter att ha suttit/legat i sängen och pluggat i flera timmar... Inte det bästa, jag vet, men jag fick massage så det var "värt det", haha.

Ikväll, efter mitt prov tänkte jag även träna biceps, triceps, lite handstående och givetvis plankan också. Idag är första dagen vi ska öka på plankan och istället för en minut ska vi köra en minut och tio sekunder. Vi ökar tio sekunder varje dag. Ska bli intressant att se hur långt vi kommer. Skynda långsamt. Lär uppdatera er om hur det går/gått ikväll. Nu ska jag fixa mig en redig lunch och plugga inför provet som börjar 16.00. Nervöst!

Plankan

Igår började jag och Micke md en utmaning/challenge. Micke hade tjatat på mig om detta under en kort tid. Nu gav jag med mig. Utmaningen är att vi ska köra plankan varje dag i veckan, dock en vilodag. Det är bra att han tjatar på sådana här saker, för det är bra. Just plankan hatar jag. Den är hemsk. Mitt psyke orkar inte med den övningen.

Utmaningen går ut på att vi första veckan ska göra plankan sex gånger, alla dessa gånger ska vi hålla i 1 minut. Från och med nästa vecka ska vi varje dag öka med 10 sekunder för att se hur högt upp vi kommer. Hur länge vi orkar hålla. Fastnar vi så kör vi den sista tiden vi klarade i ett par dagar.

Jag tror detta blir bra. Plankan är en bra övning om den utförs på rätt sätt. Men, som jag tidigare nämnde så hatar jag plankan... inte för att styrkan inte finns, för den finns. Mitt psyke är så svagt när det kommer till sådana här saker. Den är så tråkig så den blir jobbig.

Burnout Singlet

Gahhh. Ge mig!

Topp 1 // Topp 2 // Topp 3

Progress

Så roligt när man ser så pass stor skillad på så kort tid. Nu den senaste månade så har träningen varit lidande. Ingen motivation, sjukdom, stress mm. Nu har dessutom mitt gymkort gått ut då vi flyttar nästa vecka. Känns lite tråkigt att lämna detta gym då det ändå varit helt okej, men framför allt NÄRA. 2 minuter att gå. Hoppas verkligen vi hittar ett bra och nära gym dit vi ska flytta!

Musik till träning

Hejsan!

En till frågan på begäran. Vad för musik jag tränar till. Delar därför med mig av min spellista till er.

Hjälp mig, vilka låtar behöver jag komplettera med? 

Inte ska du få stretcha ifred inte

Train together, stay together

Att få träna med dig är lycka. Idag bockade vi av ett simpelt ryggpass. Bara för att det var simpelt så betyder det dock inte att det var lätt, tvärt om. Simpelt av den anledningen att vi endast körde fyra övningar: latsdrag, rodd, rygglyft och marklyft, samtliga i 5 olika set. Tungt! Nu ska vi mysa framför lite serier.

Tränar ni helst själv eller med någon?

Balans

Idag tränade jag på balansen. Så himla svårt men roligt. Började med att stå och göra knäböj på balansplattan i 20 minuter i sträck. Snacka om möra fötter, vrister och vader. Fortsatte sedan med balansen i pistolsquats som på bild. Sen spårade det ur lite. Lite kul för det och minst lika viktigt som kondition- och styrketräningen! :)

Springa i kortbyxor och t-shirt

Terapi för själen

Vet ni vad något av det bästa som finns för mig är? Det är att ta en lugn distanstur i skogen. Gärna med en solnedgång i bakgrunden och hög musik eller det lugna ljudet av skogen till sällskap. Idag fick jag nöja med mig en lugn distanstur på grusväg med tidig solnedgång i ansiktet. Det var underbart. Utan löpningen hade jag verkligen inte stått där jag står idag. Den får mig att må så himla bra.

Run Forrest, run

Dagen idag har ju varit helt fantastisk.

Min morgon började 04.50 utomhus med Micke. Vi tog en powerwalk och åt sedan frukost tillsammans. Sedan jobbade jag till 12, åkte och köpte god lunch till mig och Micke. Efter det tog jag mig ut på en underbar löprunda i solen. Sprang inte så långt, lyckades knåpa ihop dryga 5 km, och inte heller fort. Så himla skönt. Bara en riktigt positiv och glad runda. Viktigt att ta det lugnt i början. Jag har ju inte sprungit på länge eller regelbundet. Första gången utomhus för i år dessutom. Nu gäller det bara att bygga upp igen! Nu blir det Sleepy Hollow i sängen med min fina kille, riktig kvalitetsdag.

Veckan kunde inte startat bättre.

Dagens enda frågetecken är varför kranen står på när jag tar en selfie och varför där ligger en tofs. Ser ju fräscht ut. Jag skyller på katten.. Han älskar att leka med de där tofsarna och vattnet. Måste vara det.

Magplask

Ett magplask fick avsluta dagens bröstpass.

Kom igång med löpningen

Hej vänner! ♥ Idag tänkte jag ta upp mina bästa tips för att komma igång med löpningen.

Bra skor! Det är otroligt viktigt att hitta ett par skor som passar dig. Vid exempelvis pronation, supination eller övriga "feltramp" gäller det att hitta en sko som motverkar just det. Ett tips är att gå in på din närmsta Löplabbet-butik så hjälper de dig.

Underlaget är viktigt! Att springa på asfalt har för mig aldrig varit något alternativ. Hårt och tråkigt. Jag är en skogslöparmänniska. Att springa i skogen eller på andra mjuka underlag är det bästa för bland annat leder.

Börja lätt! De första passen borde vara korta och efter din förmåga. Ett par kilometer är en bra början. Kan också vara bra att börja med intervaller om du inte orkar springa hela sträckan. Spring 5 min, gå 5 min exempelvis. Öka sedan succesivt anting kilometer eller hur länge du springer (minska då gåsträckan också).

Stärk upp fötter och underben! Att göra tåhävningar, stretcha eller massera fötter och vader kan vara till fördel, speciellt på en balansplatta. Detta för att stärka upp småmuskler. Även en bra ide att göra andra benövningar för att stärka upp hela benen generellt sett.

Ut och spring nu, lycka till! För att förbättra löpningen, läs mitt tidigare inlägg HÄR.

 

Progress

progress

Jag känner såhär: Vad fan har hänt?!

Bilderna till vänster är tagna för cirka ett år sedan och de högra är tagna ungefär nu. Alltså är det ganska precis ett år mellan bilderna. Jag har slitit som ett djur detta året, men jag har också slappat som jag vet inte vad. Att såhär mycket kunde hända på mina små armar på bara ett år är makalöst. Jag förstår det nästan inte själv. Detta om något är motivation för mig, att se hur allt mitt slit har lönat sig. Det får mig att vilja kämpa på lite extra. Be your own motivation.

Bli en bättre löpare

Jag springer. Jag älskar det. Löpning är min passion och början på mitt väg till att bli hälsosam. Inte nog med att det är så otroligt skönt. Det lättar på stress och ångest. Gratis terapi. När jag mår dåligt brukar jag snöra på mig mina löparskor och sticka ut i naturen. Jag springer aldrig på löpband. Det är det värsta jag vet, kan knappt springa 10 minuter då.

Jag tänkte dela med mig av mina bästa tips för att förbättra sin löpning.

1. Börja på en lagom nivå. Detta får dig att faktiskt vilja springa. Om du tar ut dig själv på max i början så kommer du att tröttna. Börja lätt och öka sedan på i din egna takt. Börja då kanske med att springa 1 minut, gå 5. Öka på till att du ska springa 2 minuter, gå 5. Springa 3 minuter, gå 5 osv.

2. Skor. Nästan det viktigaste. Ha ett par bra skor. Gärna utformade efter (eller med en sula för) din fot och ditt löparsteg. Fötter, knän och rygg kommer att tacka dig plus att det är mycket skönare.

3. Intervaller. Älskade intervaller. HIIT (high intense interval training) framför allt. Intervaller förbättrar din snabbhet och hur skönt är det inte att springa så fort du bara kan och känna vinden smeka ditt ansikte? Googla ”HIIT” för att få massa bra tips på utföranden.

4. Variation. Spring inte 2 kilometer i ett lugnt tempo varje gång. Variera dig. Spring 2 km ibland, 5 km ibland. Kör långdistans, kortdistans och intervaller. Fastna inte i samma mönster, då kommer du inte förbättra dig.

5. För mycket eller för lite. Vid för mycket löpning samt för lite löpning kommer du inte kunna förbättra dig till max. För mycket löpning resulterar i för lite vila och återhämtning. För lite löpning kan inte hålla din kondition uppe. Enligt mig bör du springa ungefär varannan dag (eller 3-4 gånger i veckan) för att hålla det på en bra nivå.

6. Hitta löparsteget. Det är lätt att man fastnar i en löparstil som är blicken nedåt, korta hårta steg och en andning som aldrig tycks hitta rätt. Upp med blicken, tänk långa ben och tysta steg och tänk inte på andningen, den kommer. Detta kommer förbättra löparsteget och göra dig mindre utmattad.

7. Stretcha. Sträck ut musklerna. Detta kan också förbättra ditt löparsteg, underlätta löpningen, förebygga skador plus att det är skönt!

8. Springkompis & Musik. Den här punkten är så himla viktig för mig. Att kunna prata, skratta och ha kul med en springkompis under tiden jag springer gör att det inte känns så himla jobbigt. Att lyssna på peppande musik får mig att ta i det där lilla extra som jag inte trodde fanns.

Gå ut och spring nu, tänk på dessa tips och push yourself to the limit. Du vet att du kan, jag vet att du kan, så bara gör det! Lycka till!
Upp